41
42

Η περιοδοντική νόσος είναι μία συχνή κατάσταση που απασχολεί πολλούς ασθενείς. Σύμφωνα με μελέτες, η περιοδοντίτιδα υπάρχει σε ποσοστό 70% στο σύνολο των ασθενών και τις περισσότερες φορές η διάγνωσή της γίνεται τυχαία, κατά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση.

Η βασική αιτία εμφάνισης της περιοδοντίτιδας είναι τα μικρόβια των ούλων, των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιβεβαιωμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νόσου, με βασικότερους τους εξής:

  1. Οικογενειακό ιστορικό περιοδοντίτιδας ή πρώιμης απώλειας δοντιών
  2. Κάπνισμα
  3. Προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.
  4. Λήψη φαρμάκων που προκαλούν ανοσοκαταστολή (χρόνια λήψη κορτιζόνης κ.α.)
  5. Λήψη φαρμάκων που προκαλούν υπερπλασία των ούλων (αντιυπερτασικά)
  6. Μη ελεγχόμενο στρες
  7. Κακή στοματική υγιεινή
  8. Ορθοδοντικές διαταραχές των φραγμών
  9. Κακότεχνες εργασίες των δοντιών (σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες)

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου

Για να γίνει η διάγνωση της νόσου, απαιτείται ακτινογραφική και κλινική εξέταση, για την εκτίμηση της απώλειας του οστού και την μέτρηση της αιμορραγίας και αποκόλλησης των ούλων (μέτρηση θυλάκων) αντίστοιχα. Η ακτινογραφική εξέταση αφορά την πανοραμική ακτινογραφία, ενώ η μέτρηση θυλάκων γίνεται με πολύ απλό κ ανώδυνο τρόπο από τον γιατρό σας. Αφού συγκεντρωθούν αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την κατάσταση υγείας και το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς, γίνεται η συνολική εκτίμηση της περιοδοντικής κατάστασης.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Συνήθως η θεραπεία ξεκινά με την συντηρητική μέθοδο (απόξεση των δοντιών και καθαρισμός των θυλάκων με ειδικά ξέστρα) και εφόσον μετά από 2-3 μήνες επιμένουν τα συμπτώματα της νόσου, τότε ο γιατρός προχωράει εντοπισμένα με την χειρουργική μέθοδο.

Πολύ καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την θεραπεία περιοδοντίου με diode laser, το οποίο προσφέρει υψηλά επίπεδα αποστείρωσης των θυλάκων, βιοδιέγερση της περιοχής για καλύτερη επούλωση και επαναπρόσφυση (επανασυγκόλληση) των ούλων επάνω στην επιφάνεια του δοντιού, συνεπώς μείωση έως και εξάλειψη των θυλάκων. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα της νόσου εξαλείφονται ή μειώνονται τόσο ώστε να μην είναι απαραίτητη η χειρουργική διαδικασία. Η διαδικασία είναι τελείως αναίμακτη και πλήρως ανεκτή από τους εσάς, με τα ελάχιστα δυνατά συμπτώματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η περιοδοντίτιδα είναι κατάσταση η οποία πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς από τον γιατρό σας, με τα χρονικά διαστήματα που αυτός θα ορίσει. Μέγιστης σημασίας είναι η στοματική υγιεινή των δοντιών και των ούλων από μέρους σας, όπως και η διακοπή ή περιορισμός των καθημερινών συνηθειών που επιβαρύνουν την κατάσταση (πχ κάπνισμα).

Η Ιατρική ομάδα