Ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιώς απονεύρωση πραγματοποιείται όταν έχει επιμολυνθεί ο πολφός του δοντιού, ο οποίος είναι μια κοιλότητα στο εσωτερικό του, που περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Κάποιες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την επιμόλυνση μπορεί να είναι: μία μεγάλη τερηδόνα, ένα μεγάλο σφράγισμα, κάταγμα, τραύμα ή αποκάλυψη πολφού. Η διαδικασία περιλαμβάνει την μηχανική επεξεργασία,  την χημική απολύμανση του πολφού και την έμφραξη του. Στο τέλος ακολουθεί η αποκατάσταση της μύλης του δοντιού.

Τι θα συμβεί αν δεν κάνω ενδοδοντική θεραπεία;

Σε περίπτωση, που δεν πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία σε ένα δόντι που το χρειάζεται, τότε τα μικρόβια θα συγκεντρωθούν στο οστό, που περιβάλλει το άκρο της ρίζας και θα δημιουργηθεί απόστημα, πρήξιμο στο ούλο, ή στο μάγουλο, ή κάποιο συρίγγιο. Ακόμη, μπορεί η βλάβη να είναι τελείως ασυμπτωματική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση αν ο οδοντίατρός σας συμβουλέψει να πραγματοποιηθεί η ενδοδοντική θεραπεία ενός δοντιού μην το αμελήσετε.

Πονάει η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας;

Τις περισσότερες φορές η διαδικασία χρειάζεται να γίνει με την βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη. Στο τέλος της θεραπείας ενδέχεται να υπάρχει ευαισθησία στην μάσηση στο συγκεκριμένο δόντι, το οποίο είναι φυσιολογικό και με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και σταματάει τελείως σταδιακά.

Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας. Πότε και γιατί;

Κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας καθώς αυτή δεν έχει 100% ποσοστά επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω ανατομικών παραγόντων του δοντιού. Μία άλλη εναλλατική αντί για την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας είναι μια μικρή χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται ακρορριζεκτομή. Ο οδοντίατρός σας είναι ο κατάλληλος για να σας συμβουλέψει ποια τεχνική είναι κατάλληλη για την δική σας περίπτωση.

Πως γίνεται η αποκατάσταση ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού;

Λόγω του μεγάλου ποσοστού οδοντικής ουσίας που λείπει από τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται σε αυτά είναι τα κατάγματα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η κάλυψη τους με στεφάνη ή επένθετο (ρητίνης ή κεραμικό) προκειμένου να μειώσουμε τα ποσοστά αυτών των καταγμάτων.

Η Ιατρική ομάδα